Change Language
wds-media
Vad kan hunden äta i jul?

Vad kan hunden äta i jul?

  • By Admin

Julen är en stor högtid för många med familj, festligheter och massor av god mat. Men för våra fyrbenta vänner kan julen innebära en rad potentiella faror även om de gärna är med och delar roligt med er.
Så vad kan hunden egentligen äta på julbordet? Och vad är farligt på julbordet?

Julafton är en av de mest hektiska dagarna inom akutvården för djur. Därför är det viktigt att veta vad hunden kan och inte kan äta denna period för att undvika ett tråkigt besök hos veterinären. Här är en guide till de vanligaste jul fällorna och vad du kan göra för att fira en trygg och säker jul med din hund.

Mat som din hund bör undvika i jul

Det finns vissa juliga godsaker som vi kanske gärna skulle vilja dela med våra husdjur, men som kan vara direkt farliga för dem utan att vi vet om det.

Choklad och Kakao

Choklad är förmodligen det mest välkända “förbjudna” ätbara för hundar. Ämnet teobromin som finns i kakao är väldigt giftigt för dem och det krävs ibland väldigt små mängder för att en förgiftning ska uppstå. Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den.

Symtom på teobromin förgiftning uppkommer allt mellan mellan 4 och 24 timmar efter intaget och kan hålla i sig i flera dagar. En hund med teobromin förgiftning uppvisar symtom såsom ökad kroppstemperatur, kramper, vinglighet, kräkning, diarré och även ökad hjärtfrekvens med rytmrubbningar. Andra symtom kan även vara ökad törst och urinering, hyperaktivitet samt över sensitivitet.

Xylitol

Xylitol är ett sötningsmedel och ses ofta i bland annat tuggummi, halstabletter och många andra produkter och är ett otroligt giftigt ämne för din hund.
Detta ämne ger en sänkning av blodsockerhalten vilket kan vara potentiellt dödligt om det inte upptäcks i tid. Det ger även leverskador pga att blodsockerhalten sänks.

Symtom på förgiftning kommer cirka 1 timme efter intag och visar sig som kräkningar, trötthet, vinglighet och kramper. 

Russin och Vindruvor

Russin och vindruvor är ett rent gift för hundens njurar och kan snabbt leda till njursvikt om man inte sätte rin behandling i tid.

Symtom på förgiftning kommer oftast inom ett par timmar och innebär en snabbt utvecklande diarré och även kräkningar. Andra symtom brukar vara buksmärtor, vinglighet och vid utveckling av njurskador så är minskad/utebliven urinering eller ökad utinering och törst. Njursvikt är oftast ett faktum inom 24 timmar.

Lök och Vitlök

All typ av lök – rå, tillagad eller torkad – innehåller allicin, som skadar de röda blodkropparnas cellvägg och leder till hemolytisk anemi, vilket i folkmun betyder blodbrist.

Symtomen på denna förgiftning är något fördröjd och uppträder vanligtvis inom ett par dagar. Illamående, kräkningar, diarré och ökad salivering är vanliga tecken på att en förgiftning börjar bryta ut vilket sedan övergår till nedsatt allmäntillstånd, buksmärtor, ökad puls, bleka slemhinnor och svårigheter att andas.

Deg

Rå deg som innehåller jäst kan svälla i hundens mage, detta kan skapa ökad gasbildning och bidra till magomvridning, vilket är ett livshotande tillstånd. Men det allra farligaste med jäst i deg är att det bildas alkohol under jäsningsprocessen vilket då kan leda till berusning och alkoholförgiftning. Var därför noga med när du bakar inför julen, att hålla hundarna borta.

Farliga julväxter

Julstjärna, amaryllis och hyacint är populära julväxter men giftiga för hundar. Placera växterna utom räckhåll och välj gärna andra dekorativa alternativ om du har husdjur hemma.

Paketsnören och julpynt

Pynt, paketsnören och glitter kan verka lockande för hundar att använda som leksak, men om de sväljs kan de orsaka allvarliga skador i tarmen och även skapa blockeringar i tarmarna vilket i sin tur kan leda till att hunden behöver opereras. Förvara julpyntet utom räckhåll och se till att ta bort paketsnören direkt efter att julklapparna öppnats.

Julmaten din hund kan få smaka

Trots alla begränsningar finns det en hel del från julbordet som du faktiskt kan dela med din hund.

  • Skinka utan fett och svål – skär bort det feta lagret och servera små mängder som en extra godbit.
  • Lutfisk och lax utan ben – var noga med att undvika saltad eller kryddad fisk.
  • Prinskorv och köttbullar utan lök – kontrollera ingredienserna och ge små portioner som snacks.
  • Ägghalvor – ett proteinrikt alternativ.
  • Risgrynsgröt – Ingen fara om din hund råkar sno åt sig lite av den goda frukosten.
  • Vörtbröd utan russin – ett litet hörn kan vara en fin julklapp

Fem snabba säkerhetstips inför julen

  1. Giftiga saker ska hållas långt borta från hunden – placera allt högt upp och utom räckhåll, även för den mest smidiga hunden.
  2. Var försiktig med julmaten – många rätter är för salta och feta även om de inte är giftiga i sig, vilket kan orsaka magproblem för hunden.
  3. Tänk på ljus och eld – håll koll på levande ljus för att undvika brännskador.
  4. Res säkert med din hund – använd en transportbur när du reser till familj och vänner under julen.

Hur ni får en toppen jul tillsammans

En säker jul behöver inte betyda att din hund missar alla festligheter. Låt familj och gäster veta vilka regler som gäller för att hunden inte ska få i sig något farligt. Om du är osäker på vad som är säkert för din hund, är det bättre att hålla sig till godsaker, speciellt gjorda för hundar. Köp ett gott ben eller leksaker och låt hunden underhålla sig själv medan maten står på bordet. Låt julen bli en fantastisk tid för dig och din hund.

The post Vad kan hunden äta i jul? appeared first on Buddy Pet Foods.

Stellar Price Prediction for Today, December 20 – XLM Technical Analysis

Stellar Price Prediction for Today, December 20 – XLM Technical Analysis

Read More