Temu, pek çok üründe şüpheli derecede düşük fiyatlar sunan yeni ve popüler bir çevrimiçi alışveriş platformu. Peki, Temu’yu kullanmak güvenli mi? Temu’ya, sahibinin kim olduğuna ve bir şirket olarak ne kadar güvenilir olduğuna daha yakından göz atalım.
Temu, 2022 yılında faaliyete geçmesinden bu yana hızlı şekilde büyümüş bir e-ticaret platformudur. İşletme, bir web sitesi ve bir uygulama aracılığıyla çalışır ve Amazon ve diğer büyük çevrimiçi perakendeciler gibi faaliyet gösterir. Yani, bireysel satıcılar ürünlerini Temu’da listeler ve bu platform üzerinden sipariş ve ödeme alırlar.
Kullanıcılar Temu’da giyim ve güzellik ürünlerinden elektronik ve ev eşyalarına kadar çok çeşitli ürünler bulabilirler. Böyle bir sitede ürün çeşitliliği alışılmadık bir durum değildir, ancak fiyatlar şaşırtıcı derecede ucuz olabilir. Bu düşük fiyatlar, birçok kişinin siteyi kullanmanın güvenli olup olmadığını ve arkasında kimin olduğunu merak etmesine neden olmuştur.
Temu’nun sahibi PDD Holdings adında Çin merkezli bir şirkettir. Temu, ABD’nin Boston kentinde faaliyet gösterdiğini iddia etse de ana şirketi Çin’in Şangay kentinde bulunur.
PDD, Temu’nun Çinli kardeş sitesi Pinduoduo da dahil olmak üzere birçok e-ticaret sitesinin sahibidir. ABD hükümet yetkilileri Çin Komünist Partisi’nin şirketteki etkisi ve katılımı konusunda endişeler dile getirmiş olsa da bu durum Temu uygulamasının onu milyonlarca kez indiren Amerikalı tüketiciler arasında son derece popüler olmasını engellememiştir.
Temu yasal bir şirket ve e-ticaret sitesidir, ancak büyük perakendeciler için bir standart olan Better Business Bureau (BBB) akreditasyonuna sahip değildir.
Sitede satılan teknoloji ürünlerinin çoğu Dell ya da HP gibi büyük şirketler tarafından üretilmiş gibi görünse de orijinal değillerdir. Lenovo ve Xiaomi de dahil olmak üzere az sayıda teknoloji şirketi doğrudan bu site üzerinden satış yapmaktadır. Temu web sitesindeki bir markanın doğrulanıp doğrulanmadığını anlayabilirsiniz çünkü doğrulanmış markaların satış listelerinde mavi bir tik işareti görünecektir.
Kalitesiz ürünler alan veya sahte markalar satılan müşterilerin anekdot niteliğindeki hesapları ortaya çıkmıştır, ancak bu tür sorunların tam olarak ne kadar yaygın olduğunu söylemek zordur. Satın alımlarla ilgili sorunlar genellikle şirketin kendisinden ziyade Temu üzerinde satış yapan satıcılardan kaynaklanmaktadır. Yani şansınız kötü gitmiş ve ilanda belirtilen kalitede olmayan bir ürün almış olsanız bile, bu Temu’yu dolandırıcı bir web sitesi yapmaz.
{SHORTCODES.blogRelatedArticles}
Temu’nun veri toplama uygulamaları hakkında çeşitli güvenlik endişeleri mevcuttur. Grizzly Research tarafından hazırlanan bir rapora göre, uygulama yüklendikten sonra ayrıcalıklarını artırma ve çalışması için gerekenden daha fazla kullanıcı verisi toplama potansiyeline sahiptir. Bu, şirket hakkındaki ilk olumsuz rapor da değildir.
Nisan 2023’te, gizlilik uzmanları Pinduoduo uygulaması ve bu uygulamanın izinsiz olarak büyük miktarda kullanıcı verisi toplama kapasitesiyle ilgili endişelerini dile getirmiştir. İddialara yanıt olarak PDD, Pinduoduo uygulaması üzerinde çalışan geliştirici ekibini dağıtmış ve CNN Business’ın haberine göre, bunların çoğunu doğrudan Temu geliştirme ekibine taşımıştır.
Peki, bu Temu’nun güvenli olmadığı anlamına gelir mi? Hayır, ancak ana şirketinin ve veri toplama uygulamalarının olumsuz bir itibarı olduğunu gösterir. Son yirmi yılda pek çok teknoloji şirketi gizlilik skandallarına karışmıştır ancak Temu’nun Çin bağlantıları, Batı dünyasındaki pek çok kişiyi toplanan verilerin nerede paylaşıldığı konusunda tedirgin etmiştir.
Temu, kullanıcıları hakkında çok sayıda veri toplamaktadır. Temu’nun Google Play Store sayfasında, uygulamanın erişmek isteyebileceği verilerin bir listesi şirket tarafından sunulmuştur. Bu listedeki bazı verilere neden erişilmek istendiğini anlamak kolaydır (örneğin, çökme kayıtları ve uygulama tanılama) ve çoğu diğer çevrimiçi perakendeciler tarafından toplanan verilere benzer.
Uygulamanın erişmek için tasarlandığı kişisel veriler ve cihaz ayrıcalıkları şunlardır:
Temu’ya göre bu veri türlerinin çoğu “uygulama işlevselliği” için kullanılmakta ve “isteğe bağlı” olarak listelenmektedir. Ancak çoğu kullanıcı, uygulamayı çalıştırmak ve alışveriş yapmak için gerekli olduklarından bu veri toplama uygulamalarına onay verecektir.
Toplanan verilerde şüpheli bir durum olmasa da bu bilgilerin gizlilik ihlali konusunda kötü bir şöhrete sahip olduğu iddia edilen Çinli bir şirket tarafından depolandığını unutmamalısınız.
NordVPN’in siber güvenlik uzmanı Adrianus Warmenhoven, Temu’nun “bedava para” planından hızlı bir şekilde gelir elde etmeyi umarak kişisel bilgilerinizi teslim etmeden önce iki kez düşünmenizi tavsiye ediyor
İyi haber ise (en azından Temu’ya göre) sitenin bazı yerleşik güvenlik önlemlerine sahip olması.
Temu, kullanıcı verilerini şifreler ve potansiyel müşterilerin endişelerini giderebilecek temel bir alıcı koruma programına sahiptir.
Temu’nun Satın Alma Koruma Programı, basit bir para iadesi sistemidir. Satın aldığınız ürünle ilgili bir sorun yaşarsanız, 90 gün içinde iade edebilir ve paranızın tamamının geri ödenmesini talep edebilirsiniz. Temu’ya göre, aşağıdaki durumlarda Satın Alma Koruma Programından yararlanabilirsiniz:
Temu, web sitesindeki tüm sayfalarda HTTPS kullanır ve ödemeleri işlerken TLS ve SSL şifreleme protokolleri dahil olmak üzere standart güvenlik önlemlerinden yararlanır.
Yukarıda da belirtildiği gibi, Temu’nun ödeme sistemi muhtemelen Amazon, Ebay veya diğer herhangi bir çevrimiçi pazar yeri kadar güvenlidir.
Temu’nun müşteri desteği, kullanıcıları için gizlilik ve güvenlik ipuçları sağlar. Bunlar arasında ödeme dolandırıcılığından kaçınma, kimlik avı (phishing) mesajlarına karşı korunma, güçlü parolalar oluşturma ve Cash App dolandırıcılığını fark etme konularında rehberlik yer alır.
Temu’nun güvenlik ipuçları çığır açıcı türden olmasa da en azından şirketin müşterilerini koruma sorumluluğunun farkında olduğunu göstermektedir.
Temu’da alışveriş yaparken güvende kalmak için aşağıdakilere dikkat edin:
Temu hakkındaki tartışmalar, ana şirketi PDD Holdings’in veri toplama uygulamaları etrafında şekillenmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere, PDD aynı zamanda Pinduoduo adlı Çinli bir perakende markasının da sahibidir ve bu markanın uygulaması da (bir süreliğine) Google Play Store’a eklenmiştir.
2023 yılının başlarında CNN tarafından yayınlanan bir raporda, Pinduoduo’nun Android sistemlerindeki zayıflıklardan yararlanarak cihaz verilerini izinsiz olarak gözetlediği iddia edilmiştir. Bu bilgiler satış ve pazarlama çalışmaları için kullanılmıştır. Bu uygulama kötü amaçlı bir yazılımdı ve Google, raporun bir sonucu olarak Pinduoduo’yu Play Store’dan kaldırdı.
Bunun üzerine Pinduoduo, bu uygulama üzerinde çalışan geliştiricilerden oluşan ekibi suçladı ve onları derhal işten çıkardı. CNN o zamandan beri işten çıkarılan geliştiricilerin çoğunun Temu’da çalışmaya başladığını bildirdi.
Temu hakkındaki tartışmalar bu e-ticaret sitesini kullanmanızı tamamen engellemeyebilir, ancak iki kez düşünmenize neden olmalı. Gizliliğiniz bir çift ucuz ayakkabı için feda edilmeye değer mi?
Temu’nun birçok ürünü ucuzdur çünkü düşük kaliteli malzemelerden yapılırlar ve çok sayıda üretilirler. Büyük markalara benziyor olsalar da çoğu durumda ucuz taklitler satın almış olursunuz. Şirket, çevrimiçi perakende pazarına hâkim olma amacıyla bir süreliğine zararına çalışıyor da olabilir.
),
},
{
question: ‘Temu Çinli bir şirket mi?’,
answer: (
Temu’nun sahibi PDD Holdings adlı Çinli bir e-ticaret şirketidir. Temu Boston’da kurulduğunu iddia etmektedir, ancak PDD’nin merkezi Çin’in Şangay kentinde bulunur.
),
},
{
question: ‘Ücretsiz Temu ürünleri gerçek mi?’,
answer: (
Temu bazen ücretsiz ürünler de sunar. Kullanıcılar, başkalarını siteye katılmaya davet ederek kredi kazanabilir ve yeterli kredi ile gerçek para harcamadan bir ürün satın alabilirler. Ücretsiz bir Temu ürününün pahalı veya yüksek kaliteli bir ürün olması mümkün değildir, ancak bu bir dolandırıcılık da değildir.
),
},
{
question: ‘Temu dolandırıcı mı?’,
answer: (
Hayır, Temu bir dolandırıcılık firması değildir. Doğrudan Çin’deki üreticilerden dünya çapındaki alıcılara ürün satan ve aracıları devre dışı bırakan yasal bir alışveriş sitesidir. Bu iş modeli, Temu’nun çeşitli ürünleri daha önce görülmemiş derecede düşük maliyetlerle sunmasına olanak tanır. Ancak bu durum çevrimiçi alışveriş yapanlar arasında şüphe uyandırır ve bazı Temu müşterileri de düşük kaliteli ürünler aldıklarını paylaşarak bu şüpheciliğe katkıda bulunurlar.
),
},
]}
/>
The post Temu güvenli mi? Sipariş vermeden önce bilmeniz gerekenler first appeared on NordVPN.