Upplever du att din hund drar i kopplet på promenaden? Du får ont i handen, du kanske rycker till i kopplet för att markera för din hund att sluta dra så mycket, några sekunder senare drar hunden likväl och frustrationen är ett faktum. Men du är inte ensam! Att gå fint i koppel kommer inte naturligt för en hund. Detta är något man måste träna på, och med fördel redan från det att hunden är valp!
Så tränar du med din hund
Börja med att acceptera ert nuläge. Att hunden drar i kopplet är absolut inget konstigt, det är helt enkelt inte naturligt för hunden att gå i koppel. Börja också med att ta ett djupt andetag, detta är något som kommer kräva en stor dos tålamod som flockledare! Här följer några tips på hur du kan träna din hund att sluta dra i kopplet på ett trevligt sätt. Tänk på att träningen ska vara rolig, för er båda. Se detta som en resa ni ska göra tillsammans mot ert gemensamma mål.
Se över sin utrustning
Börja med att se över din utrustning. Se till att hunden har en sele eller halsband som är bekvämt och ergonomiskt för din hund. Det får inte skava någonstans. När det kommer till vilket hundkoppel du ska välja kan det vara en god idé att välja med omsorg.
En viktig faktor när du väljer koppel är att det ska vara bekvämt att hålla och att det inte får brännas för mycket. Släta koppel så som läderkoppel skapar hög friktion mellan materialet och din hand, vilket kan göra att det bränns.
När du ska koppelträna din hund bör du undvika Flexi-koppel! Använd istället ett koppel med en fast längd på runt 2 meter. Detta är en lagom längd som inte är för långt, vilket kan riskera att du och din hund tappar kommunikationen, det är inte heller för kort utan ger din hund lagom utrymme.
Vi kan rekommendera koppel från Poly Canine som tagit fram koppel från flätad båttamp. Som både ska klara höga påfrestningar på båten samt hårda väderförhållanden, och som har en flätad yta vilket skapar mindre friktion. Vilket i sin tur gör att materialet bränns mindre än släta koppel. Alla deras koppel är just 2 meter och de är dessutom enkla att rengöra med lite varmt vatten.
Tänk på sinnesstämningen innan ni börjar träningen
Innan ni börjar träning är det också viktigt att din hund är i rätt sinnesstämning. Det kan vara en bra idé att börja med att träna på något som får din hund att bli lugn och fokuserad innan ni går ut, till exempel lite sök eller kontaktövningar. Om din hund inte är rastad så kan det även vara bra att låta hunden uträtta sina behov innan ni börjar träna.
Tänk även på din egen sinnesstämning. Har du en dålig dag, är hungrig, sur eller lättirriterad som vi alla kan vara emellanåt, så är det bättre att avstå från träningen då din hund kommer känna av din energi. Ett sämre humör betyder också ofta dåligt tålamod. Tänk på att ryck i kopplet, banningar eller annat otrevligt inte hör hemma under träningen, eller någon annan gång heller för den delen! Det är bättre att träna när ni båda är på bra humör!
Tänk också på att skippa mobilen och hörlurar, din hund kräver ditt fulla fokus!
Belöna, belöna, belöna!
Belöna alltid önskade beteenden. Ett önskat beteende i detta fallet är ett slakt koppel. Här belönar och uppmuntrar du hunden när kopplet är slakt. Belöna inte när hunden drar i kopplet eller ens när hunden börjar dra i kopplet. Tänk på att belöning kan betyda flera olika saker. Det beror helt på vad som funkar för just din hund, det kan vara godis, det kan vara bus och lek, det kan vara kel, det kan vara en leksak. Se till att ha din belöning redo i fickan så att du snabbt kan belöna din hund när hen gör rätt och visa samtidigt att du är det roligaste som finns för hunden! Det ska vara roligt för din hund att vara nära dig. Hitta naturligt och smakrikt belöningsgodis här.
Vad gör jag när hunden drar i kopplet?
När hunden börjar dra i kopplet, vilket hen med största sannolikhet kommer att göra, så ska du stanna och stå helt still. Här gäller det att ditt tålamod är på topp. Stå helt still och ignorera att din hund försöker dra dig framåt. Fortsätt att stå still och var konsekvent med detta. Så fort kopplet blir slakt så belönar och uppmuntrar du din hund med all energi du har och sedan väljer DU vilket håll ni ska gå åt. Fortsätter din hund att dra två sekunder senare, vilket hen med största sannolikhet kommer att göra i början, stanna igen och stå helt still tills kopplet blir slakt. Detta är något du kommer att behöver upprepa massvis med gånger, men så länge du är konsekvent med detta så kommer du snart att se resultat!
Träna upp hundens syn på dig som flockledare
Du kan också träna upp hundens syn på dig som ledare genom att ta varje tillfälle i akt vid varje väg ni ska korsa eller varje grind ni ska passera att be hunden stanna. Sedan får hunden vänta tills du har kollat att ”kusten är klar” innan du ger hunden ett varsågod att fortsätta. Detta signalerar att du har full koll på läget och att din hund kan lita på dig. Genom att göra på detta sättet kommer din hund att bli mer uppmärksam på dig och mer följsam. Genom underhållning och belöning när hunden gör rätt och genom att visa att du har koll på läget under promenaden visar du din hund hur roligt, spännande och samtidigt tryggt det är att gå på promenad med dig!
Du kan också tänka på att försöka följa hundens tempo, istället för tvärtom!
Öva på kontakt
I tillägg till denna träning är det viktigt att du tränar ögonkontakt med din hund. Så fort din hund söker upp din ögonkontakt så ska du belöna i massor! Tänk också på att aldrig banna, neja, bli arg eller att rycka i kopplet då detta enbart försämrar er relation. Ignorera oönskat beteende och belöna önskat beteende!
Du kan också bygga upp er relation genom att vara spännande och oförutsägbar på promenad. Se inte promenaden som något ni måste genomföra enbart för att hunden ska få kissa. Låt hunden få söka efter lite godis ibland, busa lite, ta en runda ni inte brukar, variera er! Sätt er på en bänk tillsammans och mys en stund. Prata med hunden emellanåt, detta kommer hjälpa till att förstärka relationen mellan er!
Viktigast av allt, ha roligt! Så fort något känns jobbigt eller irriterande så avbryter du träningen! Ni ska ha roligt tillsammans, det är A och O. Lycka till!
The post Så koppeltränar du din hund appeared first on Buddy Pet Foods.