WhatsApp er den mest populære besked-app i verden med over 2 milliarder aktive brugere hver måned. Med så stor en brugerbase kan det næppe komme som nogen overraskelse, at WhatsApp også rummer en hel del svindel. Her følger en gennemgang af de hyppigste WhatsApp-svindelnumre, og hvordan du på bedst mulig måde undgår dem. De hyppigste former for svindel med WhatsApp Langt de fleste svindlere på WhatsApp har samme motivation og mål. De vil stjæle personlige oplysninger, begå identitetstyveri, installere ondsindet software på din enhed eller lokke penge ud af dig ved at udgive sig for at være nogen, de ikke er. Her er nogle af de mest almindelige svindelnumre på WhatsApp:
Falske identiteter eller “mor og far”-svindel
Svindel med falske identiteter er et af de letteste bedragerier at udføre. I »mor og far«-svindel bruger ondsindede aktører social engineering til at spille på dine følelser for din familie. Hvordan fungerer svindlen? Svindlerne udgiver sig for at være et familiemedlem, typisk offerets barn. »Sønnen/datteren« hævder, at deres telefon er gået i stykker, og at de sender beskeder fra en vens konto. På grund af den nye enhed har de ikke adgang til nogen netbank-apps, og de har desperat brug for penge til at betale en presserende ubetalt regning eller et andet økonomisk anliggende, som er opstået akut og kræver øjeblikkelig handling. Hvad kan du gøre ved denne form for svindel? Du kan undlade at svare svindleren. Kontakt den pågældende person direkte på vedkommendes sædvanlige WhatsApp-konto eller på anden måde. Direkte kommunikation bør afsløre svindelnummeret på ingen tid.
Svindel med verificeringskoder
Når svindlere forsøger at logge ind på din konto, har de brug for en bekræftelseskode for at gennemføre deres bedrageri. Hvis du ud af det blå modtager en 6-cifret bekræftelseskode, kan det være, fordi du er udsat for et svindelnummer med en verificeringskode. Hvordan fungerer svindlen? Verifikationskodesvindlen starter med, at offeret modtager to beskeder hurtigt efter hinanden. Det kan f.eks. være en undskyldning fra en påstået ven eller et familiemedlem, som »ved et uheld« har fået sendt et bekræftelsesnummer til offerets konto i stedet for sin egen. De vil bede om det 6-cifrede nummer, som offeret lige har modtaget. Hvad kan du gøre ved det? Hvis du modtager en bekræftelseskode fra WhatsApp, og du ikke registrerer en ny enhed eller forsøger at logge ind på din konto, bør det vække øjeblikkelig mistanke om, at nogen er ude på at snyde dig, og du må aldrig dele koden med nogen.
WhatsApp-datingsvindel
Tinder-svindlere er overalt, også på WhatsApp. Så længe folk leder efter kærlighed online, vil WhatsApp-datingsvindel forsøge at udnytte ensomheden og folks behov for at finde den store kærlighed. Hvordan fungerer svindlen? Svindlere udser sig normalt deres ofre på datingapps. Når samtalen begynder at rulle, vil svindleren presse på for at flytte den over på beskedapps, typisk WhatsApp. Kort efter at samtalen er flyttet over på WhatsApp, begynder svindleren at bede om penge, anmode om nøgenbilleder til brug for afpresning eller sende dig malware skjult bag harmløst indhold. Hvad kan du gøre ved det? Lær, hvordan du spotter online dating-svindel. Hvis du aldrig har mødt personen, og den pågældende person ikke har nogen social tilstedeværelse uden for WhatsApp og datingapps, og hvis hele onlineforholdet generelt lyder for godt til at være sandt – så er det sandsynligvis fordi, det er tilfældet. Send aldrig personfølsomme oplysninger eller penge til fremmede, du møder online, heller ikke selv om de erklærer dig evig kærlighed. Send dem heller ikke gavekort eller kuponer. Giv f.eks. aldrig et Steam Wallet-gavekort til en person, du ikke kender.
WhatsApp-kryptovalutasvindel
Investeringssvindel og svindel med kryptovaluta minder en hel del om dating-svindel – det går i sidste ende igen ud på at franarre dig dine hårdt optjente penge. Hvordan fungerer svindlen? I dette såkaldte pig butchering svindelnummer indleder svindleren et platonisk eller romantisk forhold på WhatsApp eller en anden platform, og samtalen flyttes til sidst over på WhatsApp. Her begynder svindleren kort efter at tale om kryptovaluta, og beretter om hvordan deres ven eller en fra deres familie er stødt på en lukrativ ny mulighed. Hvis offeret vil være med, skal de blot indbetale penge på en kryptovaluta-børs. Når pengene er sat ind, blokerer »vennen« selvfølgelig ofret og kan ikke længere kontaktes på nogen måde. Andre gange bliver offeret føjet til tvivlsomme WhatsApp-grupper fulde af falske kryptovalutaentusiaster. De foregiver alle at have opdaget fantastiske muligheder for investeringer med garanteret afkast. De takker rådgivere for »fremragende« insidertips og deler de falske afkast. Selv om du måske kan finde nogle almindelige mennesker i disse grupper, skal du være på vagt over for alt for entusiastiske medlemmer og løfter om garanteret afkast, da det er tydelige tegn på svindel. Hvad kan du gøre ved det? Lad være med at lade dig narre af overvurderede investeringsmuligheder, især når fremmede foreslår dem til dig. Undersøg velrenommerede børser og virksomheder, før du overfører penge, hvis du vil investere penge, købe kryptovaluta eller søge job.
Svindel med WhatsApp-jobs
Svindel med jobtilbud på WhatsApp fungerer på samme måde som med kryptovaluta-svindel – med den eneste undtagelse at lokkemaden her ikke er en lukrativ investeringsmulighed men i stedet noget, der kunne minde om dit drømmejob. Svindlerne udgiver sig som regel for at være repræsentanter for respektable virksomheder og tilbyder dig job med høje lønninger og arbejdsvilkår, der er for gode til at være sande (f.eks. at du kan arbejde så mange timer, du vil, eller ubegrænset ferie). For at fuldende svindelnummeret inviterer de dig normalt til at klikke på mistænkeligt udseende applikationslinks, der kan stjæle dine personlige data. Hvad kan du gøre ved det? Hvis du modtager et jobtilbud fra en virksomhed, du aldrig har søgt arbejde hos, skal du straks værne dig med mistænksomhed. Hvis det indeholder sært udseende links og tilbud, der lyder for gode til at være sande, skal du straks tage afstand og blokere brugeren.
Svindel med WhatsApp Gold-medlemskab
WhatsApp Gold er et falsk medlemskab eller en premium-version af WhatsApp, som spiller en central rolle i WhatsApp Gold-svindlen. Hvordan fungerer svindlen? Du modtager en smishing-besked eller en phishingmail, der inviterer dig til at opgradere til WhatsApp Gold – en eksklusiv version af WhatsApp med fantastiske funktioner, som kun VIP’er har adgang til. Når du klikker på linket for at opgradere, starter det en download af ondsindet software eller fører dig til en falsk hjemmeside, der ligner en legitim downloadside til WhatsApp-appen. Hjemmesiden fører i sidste ende til, at du også downloader malware. Hvad kan du gøre ved det? Sæt pris på WhatsApp, som den er, og forvent ikke en eksklusiv opgradering. Hvis nogen giver dig besked om en sådan, er det lokkemad – rapportér spam-beskederne og kontakten til WhatsApp.
Svindel med konkurrencer og gaver
Konkurrencer og muligheden for at vinde præmier frister mange mennesker, så fup-lotterier er et lukrativt svindelnummer blandt WhatsApp-svindlere. Hvordan fungerer svindlen? Lotterisvindel og svindel med falske konkurrencer starter med en besked, der annoncerer dig som vinder af en eller anden præmie. Det er ligesom de bedrageriske pop-ups, der fortæller dig, at du har vundet en iPhone, bare i en WhatsApp-besked. Svindlere udgiver sig ofte for at være rigtige lotteriselskaber eller konkurrenceudbydere for at se mere legitime ud. Hvis du følger linket, bliver du bedt om at indsende personfølsomme data, som for eksempel bankkontooplysninger, for at betale for leveringen af præmien. En anden variant af svindelnummeret opfordrer dig til at købe lodder. Når du har indsendt dine betalingskortoplysninger, ender du med at miste flere penge, end et lod ville koste. Hvad kan du gøre ved det? Til at begynde med skal du ikke forvente at vinde i et lotteri, hvis du ikke har deltaget i et. Og når du skal købe lodder, skal du kun gøre det via en officiel virksomhedsside, ikke ved at følge links på WhatsApp eller andre besked-apps.
PRO TIP:{‘ ‘}
Svindlere er ikke de eneste, der kan sende dig en besked, der fører til en bedragerisk hjemmeside eller download af malware. Venner og familie kan modtage phishingbeskeder fra svindlere og fejlagtigt sende dem videre til dig. Bare fordi du kender personen, betyder det ikke, at alle de links og filer, de sender dig, er legitime.
Svindel med gavekort og rabatkuponer
Gavekort og rabatkuponer kan være lige så fristende som pengepræmier fra et falsk lotteri, så svindlere bruger dem ofte til at narre uskyldige WhatsApp-brugere. Hvordan fungerer svindlen? Der findes mange variationer af dette fupnummer. En tilfældig WhatsApp-bruger kan bede dig om at udfylde en undersøgelse og love dig et gavekort som belønning. Eller en intetanende ven kan sende dig en smishing-besked med en enorm rabatkupon til din yndlingsbutik. Ingen af disse gavekort eller kuponkoder virker og er kun en fin lille pakke til malware-downloads og svindelhjemmesider, der indsamler dine legitimationsoplysninger eller andre oplysninger. Hvad kan du gøre ved det? Stol ikke på løfter om gavekort eller kuponer, du får på WhatsApp, især ikke hvis du modtager dem fra fremmede. Dine venner kan også videresende sådanne svindelmeddelelser om undersøgelser eller kuponer. Så generelt skal du være på vagt overfor tilbud, der virker for gode eller for nemme at få – de er nemlig højst sandsynligt fup.
Malware og virus svindel
Alle de WhatsApp-svindelnumre, vi har diskuteret indtil nu, kan føre til malware-infektion, men nogle svindlere forsøger også at få dig til at installere malware helt uden at gøre brug af omfattende svindelnumre. Hvordan fungerer svindlen? Hackere kan sende beskeder med falske softwareopdateringer, links til hjemmesider, der distribuerer malware, eller tilfældige ondsindede vedhæftede filer. Det klassiske »Er du med i denne video?«-fupnummer, som er populært på andre sociale medier, kan også forekomme på WhatsApp. Hvis du klikker på videoen, vil den spamme alle dine kontakter med den samme virus. Hvad kan du gøre ved det? Lad være med at åbne links eller downloade vedhæftede filer fra folk, du ikke stoler på. Hvis en ven sender dig en mistænkelig besked, så tænk dig om en ekstra gang, før du stoler på den. Prøv at sende en besked til din ven på en anden kanal for at sikre dig, at de har sendt dig linket eller den vedhæftede fil – de er måske ikke klar over, at de er blevet snydt eller hacket.
{SHORTCODES.blogRelatedArticles}
Sådan spotter du WhatsApp-svindel Nøglen til at undgå svindel med WhatsApp er at blive bedre til at spotte svindelnumrene, før det er for sent. Her er de største advarselslamper, der indikerer et potentielt WhatsApp-svindelnummer:Ukendte telefonnumre. Vær altid varsom med beskeder fra ukendte telefonnumre, især hvis indholdet ser mistænkeligt ud.Hastende anmodninger om penge. Hvis WhatsApp-brugeren beder om en hurtig pengeoverførsel, skal du lade være med at sende penge, indtil du er sikker på, at det ikke er svindel.Stave- og grammatikfejl. Svindlere gør sig sjældent umage med deres beskeder. Hvis du får en sms med masser af grammatik- og stavefejl, skal du holde dig væk.Generiske hilsner. Hvis du modtager en »Hej far«- eller »Hej mor«-besked fra et ukendt nummer, skal du være meget opmærksom på følgende beskeder og dobbelttjekke med dine børn ved at kontakte dem direkte.Mistænkelige links og vedhæftede filer. Beskeder fra ukendte numre, der indeholder mistænkeligt udseende links (eller links i det hele taget), er et stort rødt flag. Undgå at trykke eller klikke på dem, indtil du er sikker på, at linket er sikkert.Tilbud, der er for gode til at være sande. Store gaver og lotteriepræmier, der lyder for gode til at være sande, er endnu en måde at snyde dig for dine penge. Lad være med at falde for dem.Vage beskeder. Hvis din WhatsApp-kontakt giver vage svar, nægter at dele detaljer om deres tilbud og i stedet forsøger at presse dig til at acceptere det, skal du holde dig væk. Det er med stor sandsynlighed et svindelnummer, der er i gang.Anmodninger om bekræftelseskode. Hvis du modtager en besked om en bekræftelseskode efterfulgt af en besked fra et ukendt (eller kendt) nummer, skal du ikke give efter. Dobbelttjek med den bruger, der har bedt om koden (hvis det er en, du kender), og handl derefter.
Sådan beskytter du dig mod svindel på WhatsApp Første skridt på vejen til større beskyttelse er at lære de mest åbenlyse tegn på almindelig WhatsApp svindel. Du kan også gøre brug af følgende gode råd for at beskytte dig selv mod at blive offer for WhatsApp-svindel.Bekræft afsenderen. Hvis en svindler udgiver sig for at være din ven eller familiemedlem, kan du prøve at ringe til den rigtige person eller komme i kontakt med dem på en anden platform. Du kan også stille afsenderen et personligt spørgsmål, som kun din ven eller dit familiemedlem kender svaret på. Vær opmærksom på, at svindlere kan foretage grundig research. Noget så simpelt som at bede om personens mellemnavn er måske ikke nok.Ignorer beskeder, hvori der bedes om penge. Stol på dine instinkter, og analyser det sprog, der bruges i beskederne. Taler den person, der beder om penge, anderledes end vedkommende plejer? Hvis anmodningen om penge er legitim, og personen er den, de giver sig ud for at være, vil de sandsynligvis kontakte dig på andre måder, ikke kun via WhatsApp. Vær også opmærksom på, hvor meget det haster med anmodningen. Jo mere presserende beskeden og anmodningen er, jo mere sandsynligt er det, at der er tale om svindel.Undgå at dele personlige oplysninger. Din bank, kommunen eller sågar din yndlingsbutik vil aldrig bede om din adgangskode, dine bankoplysninger eller andre personlige oplysninger via e-mail eller telefonopkald – og slet ikke via WhatsApp. Så når nogen gør det, er det sikkert at antage, at det er et fupnummer. Undgå også at tilføje for mange personlige oplysninger til din profil. Svindlere kan også indsamle oplysninger om dig på andre platforme, så vær opmærksom på, hvad du deler offentligt online.Hold enheden og apps opdateret. System- og softwareopdateringer indeholder forbedringer, der retter op på sikkerhedsfejl på din enhed og i dine apps. Det er vigtigt at installere dem med det samme for at forhindre hackere i at udnytte sårbarheder på din smartphone, WhatsApp eller andre applikationer.Vær forsigtig med links og vedhæftede filer. Hvis du ikke forventede et link eller en vedhæftet fil, skal du ikke klikke på det eller downloade det. WhatsApp-svindlere kan bruge deres bots til at spamme dig med forskellige kneb, og selv dine venner kan intetanende sende dig ondsindede beskeder. Phishingsvindel findes overalt, så vær forsigtig med alle uventede links og filer, du modtager på WhatsApp, via e-mail og på andre platforme. Tjek altid, om linket har skrivefejl eller usædvanlige domæneudvidelser (f.eks. .xyz i stedet for .com), så du ikke falder for typosquatting. For at få ro i sindet, når du åbner ukendte links, kan du overveje at bruge NordVPNs anti-phishing-værktøj, som forbedrer din onlinesikkerhed ved at blokere ondsindede links.Brug 2FA til at beskytte din WhatsApp-konto. Du vil ikke altid være det tilsigtede mål for en WhatsApp-svindel. Hackere kan bruge din konto til at snyde en anden. Det er lige så vigtigt at beskytte din konto som at genkende tegnene på WhatsApp-svindel. Så sæt to-faktor-autentificering (2FA) op på din konto for at forhindre uautoriserede logins. Ved at udnytte 2FA kan du gøre det sværere for svindlere og hackere at stjæle din WhatsApp-identitet.Rapporter kontakten og svindelnummeret til WhatsApp. Hvis du er stødt på en svindler eller er blevet offer for et WhatsApp-svindelnummer, skal du rapportere svindlen, så du undgår at andre bliver snydt efterfølgende.
Rapporteringsprocessen på iPhone og Android er ret ligetil:For at indrapportere svindel skal du åbne WhatsApp og gå til “Indstillinger” > “Hjælp” > “Kontakt support”. Her skulle du gerne kunne indsende en rapport om det pågældende svindelnummer.For at rapportere en konto, skal du åbne chatten med den pågældende svindler og klikke på brugerens navn øverst i chatten. Rul derefter ned i bunden af siden og klik på “Anmeld”. De fem seneste beskeder i chatten vil blive videresendt til WhatsApp, chatten vil blive slettet, og personen vil blive blokeret.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har været offer for WhatsApp-svindel? Onlinesvindlere er snu, så selv den bedste og mest opmærksomme kan ryge i fælden. Du behøver ikke ligefrem at slette WhatsApp og starte helt forfra. Nu hvor du ved, hvad du skal holde øje med, vil du helt sikkert være langt mere opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en svindler igen. Skulle du alligevel ryge i fælden, bør du gøre følgende:Rapporter svindelnummeret til WhatsApp.Har du klikket på et link eller downloadet filer, skal du give dine WhatsApp-kontakter besked om eventuelle mistænkelige beskeder som kommer fra din konto. Gør det samme, hvis du har mistet adgangen til din WhatsApp-konto.Gør brug af stærke cybersikkerhedsforanstaltninger. Benyt stærke adgangskoder, investér i en passwordmanager, drag fordel af tofaktorgodkendelse og brug NordVPN’s Threat Protection Pro-funktion til at undgå at besøge hjemmesider med ondsindet indhold.
Selvom det ikke er den mest sikre besked-app, er WhatsApp generelt sikker at bruge på grund af dens end-to-end-kryptering, 2FA og andre sikkerhedsfunktioner. Men intet system er 100 % sikkert mod cyber-risici og sårbarheder, og WhatsApp er i den forbindelse ingen undtagelse. Phishingangreb, malware og kontokapring er reelle trusler mod WhatsApp-brugere, især hvis de ikke er forsigtige.
),
},
{
question: ‘Hvorfor bruger svindlere WhatsApp?’,
answer: (
Svindlere bruger WhatsApp, fordi det er en populær platform med millioner af brugere over hele verden. Det gør den til en perfekt jagtmark for ondsindede aktører, der retter sig mod intetanende brugere med forskellige social engineering-angreb og andre svindelnumre.
),
},
{
question: ‘Hvordan fungerer WhatsApp-phishing?’,
answer: (
WhatsApp-phishing fungerer ved, at svindlere sender brugere beskeder med mistænkelige links eller vedhæftede filer, som, når de klikkes på eller downloades, kan installere malware eller omdirigere offeret til et phishing-site og stjæle deres personlige data. For at fremstå legitime kan svindlerne udgive sig for at være en anden, f.eks. en formel enhed (som en bank eller politiet) eller en person, du måske kender (en ven eller et familiemedlem).
),
},
{
question: ‘Er det sikkert at dele sit WhatsApp-nummer?’,
answer: (
Det er ikke sikkert at udlevere dit WhatsApp-nummer, medmindre du giver det til nogen, du kender og stoler på.